Placuszki ryżowe | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Placuszki ryżowe

18 lipca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

moi chłopcy je uwielbiają!

składniki:

  • 1 szkl. ugotowanego ryży basmati Kupiec
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej (ew. troszkę więcej jeśli ciasto będzie za rzadkie)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżeczki kiesielu w proszku (cytrynowy albo jabłkowy)
  • 3-5 łyżek cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 duże jabłko
  • 2 gruszki
  • 3-4 krople aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • do posypania: cukier puder, ew. mielony cynamon
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania: Owoce umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne a miąższ pokroić w kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem, podlać 0,5-1 szkl. wody i udusić. Proszek kisielowy rozmieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i, cały czas mieszając, dodać do owoców, zagotować. Ryż rozmieszać widelcem, zalać mlekiem. Dodać jajka, cukier waniliowy, sól, skórkę cytrynową, aromat i mąkę, wymieszać dokładnie, na koniec dodać sodę i ponownie wymieszać – ciasto powinno być dość gęste, ale lejące. Kłaść porcje ciasta (2 łyżki) na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć do zrumienienia z obu stron. Podawać posypane cukrem pudrem i polane sosem owocowym.

file1311004624

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Placuszki ryżowe

  1. avatar laura pisze:

    Jeśli coś z ryżem to już obowiązkowo dla mnie. Placuszki są pycha.
    Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz