Placuszki „ku-ku”
Składniki:
0,5 kg kurek
1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 nieduża cebula
2 jajka
6-8 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek]
1/2 łyżeczki suszonego tymianku albo oregano
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki mleka
do smaku: sól i pieprz czarny mielony
do smażenia: olej
Opis przygotowania:
Grzyby oczyścić dokładnie, opłukać, osuszyć. Większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszkilić posiekaną cebulę, dodać kurki i tymianek (albo oregano), smażyć 10-15 min aż grzyby zmiękną, przestudzić. Do miski wlać kukurydzę, ziarna i zalewę, dodać jajka, mąkę, mleko, zieleninę, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana – jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić dość obficie solą i mielonym pieprzem. Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzny olej i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, najlepiej własnej produkcji, oczywiście :-))) Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.
Przepis dodany przez: Pyza