Placuszki „ku-ku”

24 października 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

placuszki ku-ku

Składniki:

0,5 kg kurek
1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g
1 nieduża cebula
2 jajka
6-8 łyżek mąki pszennej
2 czubate łyżki posiekanych świeżych ziół [koperek, szczypiorek]
1/2 łyżeczki suszonego tymianku albo oregano
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki mleka
do smaku: sól i pieprz czarny mielony
do smażenia: olej

Opis przygotowania:

Grzyby oczyścić dokładnie, opłukać, osuszyć. Większe sztuki pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, zeszkilić posiekaną cebulę, dodać kurki i tymianek (albo oregano), smażyć 10-15 min aż grzyby zmiękną, przestudzić. Do miski wlać kukurydzę, ziarna i zalewę, dodać jajka, mąkę, mleko, zieleninę, usmażone grzyby, czosnek i zieleninę. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć lekko lejącą konsystencję jak gęsta śmietana – jeśli będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki. Doprawić dość obficie solą i mielonym pieprzem. Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzny olej i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Podawać na gorąco z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego i ogórkami małosolnymi, najlepiej własnej produkcji, oczywiście :-))) Z podanej ilości składników zrobimy ok.14 placuszków.

Przepis dodany przez: Pyza



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...