To prościutki przepis na placuszki, które robi się bardzo szybko a znikają jeszcze szybciej…
Składniki
- 1 szkl. (250ml) kefiru
 - 1 jajko
 - 7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej
 - szczypta soli
 - opakowanie cukru waniliowego 16g
 - 2 szczypty cynamonu
 - 1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
 - do smażenia: kilka łyżek oleju
 - do posypania: cukier puder
 - do przybrania: konfitura, świeże owoce
 
Opis przygotowania
Kefir dokładnie roztrzepać widelcem dodając jajko. Mąkę przesiać,  dodać do kefiru, dosypać sól, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać bardzo  dokładnie aby nie było grudek i na koniec dodać proszek do pieczenia, ponownie  zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelni  rozgrzać nieco oleju, nakładać porcje ciasta (czubata łyżka) i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Gorące posypać cukrem pudrem albo udekorować konfiturą  i świeżymi owocami i podawać. Robię takie placuszki bardzo często – moje  głodomory lubią słodkości. Z podanej ilości składników wychodzi 15 placuszków.
        











