Placuszki błyskawiczne
Artykuł zewnętrzny
To prościutki przepis na placuszki, które robi się bardzo szybko a znikają jeszcze szybciej…
Składniki
- 1 szkl. (250ml) kefiru
- 1 jajko
- 7-8 kopiastych łyżek mąki pszennej
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego 16g
- 2 szczypty cynamonu
- 1/4 małej łyżeczki proszku do pieczenia
- do smażenia: kilka łyżek oleju
- do posypania: cukier puder
- do przybrania: konfitura, świeże owoce
Opis przygotowania
Kefir dokładnie roztrzepać widelcem dodając jajko. Mąkę przesiać, dodać do kefiru, dosypać sól, cynamon i cukier waniliowy, wymieszać bardzo dokładnie aby nie było grudek i na koniec dodać proszek do pieczenia, ponownie zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Na patelni rozgrzać nieco oleju, nakładać porcje ciasta (czubata łyżka) i smażyć na złotobrązowo z obu stron. Gorące posypać cukrem pudrem albo udekorować konfiturą i świeżymi owocami i podawać. Robię takie placuszki bardzo często – moje głodomory lubią słodkości. Z podanej ilości składników wychodzi 15 placuszków.