Placuszki

1 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w łupinach
  • 5 dag rodzynek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 40 dag chudego twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • cynamon

Przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, drobno utrzeć na tarce lub zemleć. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osączyć. Z ziemniaków, rodzynek, jajek, 2 łyżek mąki, soli, twarogu, cukru i skórki cytrynowej zarobić ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować placuszki o średnicy 5 cm. Na patelni rogrzać tłuszcz. Smażyć placuszki porcjami 8 minut z obu stron na złotobrązowy kolor. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać placuszki z obu stron.