Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, ziarnami i kurkami

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 800g ziemniaki młode
  • 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąka ziemniaczana
  • jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
  • Sól
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200g kapusty kiszonej
  • śmietana kwaśna (opcjonalnie)
  • kiełki lucerny do dekoracji
  • Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kiszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej,  smażymy placki.
    Kurki opłukujemy. osuszamy. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki, posypując solą i pieprzem. Na gotowy placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Można polać kwaśną gęstą śmietaną. Udekorować kiełkami.
    Ewentualnie do kurek smażonych można dodać śmietanę, zrobić sos kurkowy i nim przełożyć placki. Lub jeden placek polać takim sosem. Pełna dowolność. Za każdym razem będą pyszne.



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...