Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, ziarnami i kurkami
Artykuł zewnętrzny
Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kiszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej, smażymy placki.
Kurki opłukujemy. osuszamy. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki, posypując solą i pieprzem. Na gotowy placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Można polać kwaśną gęstą śmietaną. Udekorować kiełkami.
Ewentualnie do kurek smażonych można dodać śmietanę, zrobić sos kurkowy i nim przełożyć placki. Lub jeden placek polać takim sosem. Pełna dowolność. Za każdym razem będą pyszne.