Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, ziarnami i kurkami

25 września 2010, dodał: bernika
Artykuł zewnętrzny
  • Składniki:
  • 800g ziemniaki młode
  • 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąka ziemniaczana
  • jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
  • Sól
  • łyżka ziaren słonecznika,
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200g kapusty kiszonej
  • śmietana kwaśna (opcjonalnie)
  • kiełki lucerny do dekoracji
  • Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kiszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej,  smażymy placki.
    Kurki opłukujemy. osuszamy. Na rozgrzanym maśle smażymy kurki, posypując solą i pieprzem. Na gotowy placek dajemy warstwe kurek, przykrywamy drugim plackiem. Można polać kwaśną gęstą śmietaną. Udekorować kiełkami.
    Ewentualnie do kurek smażonych można dodać śmietanę, zrobić sos kurkowy i nim przełożyć placki. Lub jeden placek polać takim sosem. Pełna dowolność. Za każdym razem będą pyszne.



    FORUM - bieżące dyskusje

    Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
    Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
    botoks gdzie kupić?
    Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
    Pastelowy makijaż oczu
    Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
    Opalona skóra
    Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...