Placki ziemniaczane z „duszą” (z mięsem)

30 września 2011,
dodał: antybarbi
Artykuł zewnętrzny
Składniki

1 kg ziemniaków
4 cebule
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
jajko
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć wraz cebula na tarce 2 szt.
Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy masę ziemniaczaną (placek ma być wielkości dłoni) na nią kładziemy cieniutką warstwę mięsa mielonego i przykrywamy następnie masą ziemniaczaną „zamykając” mięso w  środku. Smażymy na małym ogniu, delikatnie przewracamy.

Podajemy z surówką.



Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.