Placki ziemniaczane z „duszą” (z mięsem)
Artykuł zewnętrzny
Składniki
1 kg ziemniaków
4 cebule
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
jajko
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć wraz cebula na tarce 2 szt.
Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy masę ziemniaczaną (placek ma być wielkości dłoni) na nią kładziemy cieniutką warstwę mięsa mielonego i przykrywamy następnie masą ziemniaczaną „zamykając” mięso w środku. Smażymy na małym ogniu, delikatnie przewracamy.
Podajemy z surówką.