Placki ziemniaczane z „duszą” (z mięsem)

30 września 2011,
dodał: antybarbi
Artykuł zewnętrzny
Składniki

1 kg ziemniaków
4 cebule
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
jajko
pieprz
sól
przyprawa do ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego

Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć wraz cebula na tarce 2 szt.
Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, jajko, przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do ziemniaków i wszystko dokładnie wymieszać.

Mięso przyprawić solą, pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, wszystko dokładnie wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię kładziemy masę ziemniaczaną (placek ma być wielkości dłoni) na nią kładziemy cieniutką warstwę mięsa mielonego i przykrywamy następnie masą ziemniaczaną „zamykając” mięso w  środku. Smażymy na małym ogniu, delikatnie przewracamy.

Podajemy z surówką.



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...