Placki ziemniaczane z dodatkiem z tej ryby to hit. Zrób z nich pyszny obiad

Avatar photo
20 sierpnia 2025,
dodał: Ewelina Szadkowska

Placki ziemniaczane od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. To jedno z najbardziej uniwersalnych dań, bo można podawać je na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z sosem grzybowym, mięsnym gulaszem lub śmietaną. Można też solo albo posypane cukrem. Ciekawą alternatywą są placki z dodaną do ciasta kukurydzą, szynką lub siekaną zieleniną.

Mimo że w restauracjach króluje wersja mięsna, istnieje również mniej oczywista, niezwykle smaczna alternatywa. Placki ziemniaczane z gulaszem z łososia to propozycja dla tych, którzy lubią urozmaicać klasyczne dania. Placki ziemniaczane pasują do różnych dodatków. Oprócz tradycyjnych propozycji warto wypróbować wersję z rybnym sosem. Gulasz na bazie łososia to zdrowsza alternatywa dla mięsnych sosów. Łosoś dostarcza cennych kwasów omega-3, białka oraz witamin z grupy B. Doskonale komponuje się ze smakiem ziemniaków – także w tej niecodziennej wersji.

Wypróbuj przepis na placki z rybnym gulaszem

Łosoś połączony z warzywami tworzy lekkie, a zarazem sycące danie. Dzięki takiej kompozycji, placki ziemniaczane stają się pełnowartościowym posiłkiem. Ponadto, w tej wersji potrawa zyskuje zupełnie nowy wymiar smaku. Placki są chrupiące, aromatyczne i idealnie komponują się z aromatyczną rybą. Gulasz z łososia jest lekkostrawny i pełen wartości odżywczych. Sprawdzi się zarówno na codzienny, jak i na uroczysty obiad.

Składniki na gulasz:

– ok. 600 g filetu z łososia,
– 1 czerwona papryka,
– 1 mała cukinia,
– 1 cebula (najlepiej czerwona),
– 400 g pomidorów (z puszki lub świeżych),
– 3 lub 4 czubate łyżki mąki pszennej,
– 4 łyżki oliwy,
– 1 łyżka słodkiej papryki,
– 1 łyżeczka suszonego czosnku,
– łyżka ziół prowansalskich,
– sól i pieprz,
– zielenina do dekoracji.

Składniki na placki:

– 600 g ziemniaków,
– 1 jajko,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– natka pietruszki,
– sól i pieprz,
– tłuszcz do smażenia.

Jak przygotować placki ziemniaczane z gulaszem z łososia?

Przygotowanie dania nie zajmuje dużo czasu. Warto zadbać o dobrą jakość składników, zwłaszcza ryby – musi być świeża. Najpierw pokrój łososia na mniejsze kawałki, dopraw go solą oraz pieprzem. Następnie obtocz rybę w mące i podsmaż na oliwie, aż nabierze złotego koloru. Odłóż ją na talerz. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj słodką paprykę, zioła prowansalskie i czosnek. Następnie dodaj pokrojone na kawałki pomidory. Możesz wykorzystać te z puszki, a jeśli dysponujesz świeżymi, koniecznie najpierw je sparz i obierz ze skórek. Wymieszaj składniki na patelni i delikatnie dodaj podsmażonego łososia. Całość duś pod przykryciem przez 15 minut. Możesz zagęścić odrobiną mąki. Od czasu do czasu przemieszaj.

Kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, zajmij się robieniem placków. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do masy dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i siekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i usmaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż placki staną się rumiane i chrupiące. Placki możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu papierowym ręcznikiem. Na koniec ułóż placki na talerzu i polej je gorącym gulaszem z łososia. Danie można udekorować świeżą pietruszką, kolendrą, koperkiem. Tak przygotowany posiłek zachwyci zarówno smakiem, jak i wyglądem.



FORUM - bieżące dyskusje

Książki Wilczyńskiej - czytacie?
Ja akurat nie czytam obyczajowych, ale jeśli kiedyś autorka napisze np. kryminał to chętnie poznam.....
Narcystyczne zaburzenia osobowości
Dla mnie sytuacja, gdzie kobieta pozwala naruszać swoje granice i nie odchodzi jest patologiczna.....
Jakie buty na szerokie stopy?
Latem jest super, bo można nosić klapki - więc może warto z szerokimi stopami...
Ile w Was jest narcyzmu?
U mnie narcyzmu jest coraz mniej, akceptuję nawet objawy starzenia :)