Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym – comfort food z dzieciństwa, do którego zawsze wraca

8 lipca 2025,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Są takie dania, które pachną wspomnieniami. Dla mnie jednym z nich są placki ziemniaczane – chrupiące, złociste, lekko tłuste, jak trzeba. Ale kiedyś, zupełnie przypadkiem, mama podała je z gęstym sosem pieczarkowym. I to był strzał w dziesiątkę. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie innej wersji. Placki ziemniaczane w sosie pieczarkowym to dla mnie definicja domowego jedzenia – prostego, taniego, a przy tym nieprawdopodobnie pysznego.

Najlepsze w tym daniu jest to, że wszystko mamy zazwyczaj w lodówce. Ziemniaki, cebula, pieczarki, śmietanka. Wystarczy chwila pracy, by wyczarować coś, co nasyci nie tylko ciało, ale i duszę. Czasami przygotowuję je w sobotnie popołudnie, kiedy chcę zjeść coś swojskiego, co otuli mnie jak koc. Innym razem – na szybki obiad w tygodniu, bo całość nie zajmuje więcej niż 40 minut.

placki w sosie pieczarkowym

Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, dodaję jajko, odrobinę mąki i solidną szczyptę soli. Czasem dorzucę odrobinę majeranku – to mój mały kulinarny trik. Placki smażę na dobrze rozgrzanym oleju – muszą być cienkie, żeby były chrupiące na brzegach, ale miękkie w środku. Tajemnica tkwi też w odciśnięciu nadmiaru wody z ziemniaków – wtedy placki nie będą się rozjeżdżać i pięknie się zarumienią.

Sos pieczarkowy – aksamitny dodatek

No i sos. Najlepiej smakuje przygotowany na świeżych pieczarkach, duszonych z cebulką na maśle. Dodaję czosnek, trochę tymianku i dużą łyżkę śmietany – najlepiej tej gęstej, 18%. Duszę całość na wolnym ogniu, aż pieczarki puszczą sok, a sos zgęstnieje. Na koniec odrobina świeżo zmielonego pieprzu i posiekana natka pietruszki. Czasem dla urozmaicenia dorzucam odrobinę startego parmezanu albo kilka kropel sosu sojowego – to pogłębia smak grzybów.

Przepis krok po kroku

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 mała cebula

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 300 g pieczarek

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1/2 szklanki śmietanki 18%

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz, tymianek

  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Placki: Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, cebulę również. Odsączam nadmiar płynu, dodaję jajko, mąkę i przyprawy. Mieszam na gładką masę i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Układam na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  2. Sos: Pieczarki myję, kroję w plasterki. Na maśle podsmażam cebulę i czosnek, dodaję grzyby. Duszę, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaję śmietankę, przyprawy, mieszam i gotuję kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje.

  3. Serwowanie: Placki układam na talerzu, polewam gorącym sosem i posypuję natką pietruszki. Można dodać świeżo mielony pieprz albo płatki chili – jeśli ktoś lubi na ostro.

Moje triki

  • Placki smażę na oleju rzepakowym z odrobiną masła – wtedy są jeszcze bardziej złociste i mają wyjątkowy smak.

  • Jeśli mam więcej czasu, robię wersję deluxe – do sosu dodaję podsmażone boczniaki albo odrobinę białego wina.

  • Zdarza mi się też przygotować placki w wersji mini – idealne jako przystawka albo przekąska na imprezę.

To danie to połączenie tradycji z nowoczesnością. Znane smaki w nowej odsłonie. Placki ziemniaczane są bogate w węglowodany złożone, dają energię, sycą na długo. Pieczarki dostarczają błonnika, witamin z grupy B i minerałów, a do tego mają niewiele kalorii. To danie, które naprawdę się opłaca – i smakowo, i zdrowotnie.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak się ubrać na narty
Ja nie mam tego problemu, bo mi ten sport nie przypadł zupełnie...
Warszawa - Rossmann
Ja też kupuję głównie stacjonarnie, bo nie lubię czekać.
klejenie butów
Ja kupuję nowe, bo klejenie to czasem koszt przekraczający obiektywną wartość już nieco zużytych butów...
Przytulenie to zdrowie.
Tworzycie taką kobiecą więź, widocznie one też nie mają w domu do kogo się przytulać...