Placki ziemniaczane kresowe

21 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane kresowe

Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych .Moja Prababcia podawała je trochę tak jak bliny , z kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem .

Czas :1 godzina

Składniki :

1 Kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
oliwa
sól
pieprz mielony
kilka ,, listków „ wędzonego łososia
wiórki łososiowe ( ze słoiczka )
kwaśna śmietana
koperek do dekoracji

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony .

Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować gałązką koperku .

 

nadesłane: Babciagramolka