Placki ziemniaczane kresowe

21 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Placki ziemniaczane kresowe

Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych .Moja Prababcia podawała je trochę tak jak bliny , z kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem .

Czas :1 godzina

Składniki :

1 Kg ziemniaków
1 jajko
1 cebula
oliwa
sól
pieprz mielony
kilka ,, listków „ wędzonego łososia
wiórki łososiowe ( ze słoiczka )
kwaśna śmietana
koperek do dekoracji

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony .

Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować gałązką koperku .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...