Placki z gotowanych ziemniaków z bryndzą
Artykuł zewnętrzny
Placki z gotowanych ziemniaków z bryndzą
Czas : 45 minut
Składniki :
½ kg ziemniaków
1 jajko
20 dag bryndzy ( takiej o kremowej konsystencji )
pieprz mielony
olej do smażenia
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , bryndzę i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kwaśną śmietaną .
Uwaga ! Zrobiłam na próbę bo miałam bryndzę- smaczne , ale różnicy między takimi z farszu jaj na pierogi ruskie nie widzę. Jak dla mnie szkoda bryndzy.
nadesłane: Babciagramolka