Placki z gotowanych ziemniaków
Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym
Zwykłe placki ziemniaczane z smacznym serowym dipem .
Czas : 45 minut
Składniki :
Placki :
½ kg ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz mielony
olej do smażenia
Dip:
2 łyżki białego sera
100 mll kwaśnej śmietany
4 duże rzodkiewki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka )
2 łyżki utartego na tarce ( grube oczka ) ogórka
2 łyżki pokrojonego koperku
½ mini kostki czosnkowej Knorra
pieprz mielony
sól
½ łyżeczki soku z cytryny
szczypta cukru
Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , mąkę , sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano.
W czasie kiedy placki się smażą rozetrzeć dokładnie ser ze śmietaną .Dodać rzodkiewkę , ogórek, koper . Wymieszać i doprawić solą, mini kostką czosnkową , pieprzem , sokiem z cytryny ,szczyptą cukru.
nadesłane: Babciagramolka