Placki z cukinii ze szpinakiem

7 marca 2010, dodał: Marta
Artykuł zewnętrzny

1 cukinia

2 duże ziemniaki

2 łyżki mąki

1 jajko

1 op mrożonego szpinaku

5 plastrów boczku wędzonego surowego

2 łyżki śmietany

1 ząbek czosnku

szczypiorek

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • ziemniaki obrać umyć, cukinie umyć, zetrzeć na tarce do warzyw,
  • dodać sól, pieprz, jajko i mąkę, wymieszać,
  • z powstałej masy usmażyć większe placki,
  • zabezpieczyć przed wystygnięciem,
  • plastry boczku pokroić, obsmażyć  na chrupko, zdjąć z patelni,
  • na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojony w plastry czosnek i posiekany szczypiorek,
  • dodać szpinak, chwilę smażyć,
  • wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
  • wymieszać, chwile dusić,
  • na placki wyłożyć porcje szpinaku, złożyć placki na pół i posypać boczkiem.

file1267950663



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz