Placki z bobu i sera halloumi – letni hit na obiad lub kolację

Avatar photo
5 sierpnia 2025,
dodał: Marta Dasińska

Te proste placki z bobu i halloumi są dobrym daniem wegetariańskim, ale można je też podać jako przystawki lub kanapki na letnim przyjęciu. To prosty przepis na potrawę sezonową, składającą się zaledwie z kilku składników, która smakuje po prostu wyśmienicie.

Placki z bobu i halloumi stanowią sycący posiłek o każdej porze dnia. Można przygotować je wcześniej i delikatnie podgrzać w piekarniku o niskiej temperaturze. Świetnie nadają się także do zapakowania do lunchboxa do pracy.

Jakie są zalety halloumi i bobu?

Placki są pyszne podawane z sosem kremowym lub warzywami, jak sałata z zielonych liści. pomidory, jogurt czosnkowy, hummus lub serek wiejski. Jako dodatki sprawdzą się dowolne warzywa, więc przepis jest świetnym sposobem na wykorzystanie sezonowych smakołyków.

Halloumi to półtwardy ser pochodzący z Cypru popularny zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej i wegetariańskiej. Ma wysoki punkt topnienia, co oznacza, że nie rozpuszcza się łatwo i dzięki temu idealnie nadaje się do grillowania, smażenia i pieczenia. Można go podawać na ciepło i na zimno, w sałatkach, kanapkach, burgerach, szaszłykach, jako przystawkę lub danie główne. Halloumi jest bogaty w białko i wapń, co czyni go wartościowym składnikiem diety, szczególnie dla osób ograniczających mięso, dzięki swojej zwartej strukturze i wyrazistemu smakowi dobrze sprawdza się jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej.

Bób to warzywo strączkowe popularne zwłaszcza w sezonie letnim i często spożywane jako przekąska lub dodatek do dań. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą i wielu korzyściami zdrowotnymi. Jest znakomitym źródłem białka roślinnego, co czyni go świetnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego wspiera pracę jelit, reguluje trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom. Może jednak powodować wzdęcia u osób wrażliwych — warto go dobrze ugotować i ewentualnie dodać przyprawy wspomagające trawienie (np. kminek, majeranek). Jest także dobrym źródłem witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1, B2, B6 i kwasu foliowego (B9), który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży oraz dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Jak przygotować placki z bobu i halloumi?

Składniki:
– 2 szklanki (240 g) sparzonego bobu
– 250 g halloumi, grubo startego
– 2 jajka, lekko ubite
– 1/2 szklanki (75 g) mąki samorosnącej
– 1/3 szklanki (80 ml) mleka
– 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
– 350 g mieszanych pomidorów, przekrojonych na pół lub pokrojonych w cienkie plasterki
– 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
– 1 szklanka liści mięty, grubo posiekanych
– 2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych
– 1 łyżka octu winnego czerwonego
– jogurt w stylu greckim, do podania
– cząstki cytryny, do podania

Przygotowanie:
Bób włożyć do miski i rozgnieść widelcem. Wymieszać z halloumi i jajkiem. Dodać mąkę i mleko i wymieszać. Doprawić. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni na średnim ogniu. Położyć ciasto formując placki. Smażyć przez 2 minuty lub do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Przykryć folią, aby utrzymać ciepło. Wymieszać pomidory, cebulę, miętę i orzeszki piniowe. Dodać ocet i pozostały olej. Doprawić i wymieszać. Podzielić placki i sałatkę na talerze. Podawać z jogurtem i cząstkami cytryny.



FORUM - bieżące dyskusje

Płyty indukcyjne a zdrowie
Ja korzystam już drugi rok i jestem zadowolona, nie mam żadnych uwag...
Kiedy nastąpi koniec świata?
Ja myślę, że za jakieś 100-200 lat znów przyjdzie jakieś zlodowacenie, albo meteoryt...
Muzyka z płyt winylowych
Super - ja żałuję, że nie zostawiłam sobie takich starych płyt...
AliExpress
Takie molochy mają pewien procent błędów, ale w skali, na jaką działają,...