Placki z Aleppo

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

 


Czas : 15 minut

Składniki : 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania
¼ szklanki wody
szczypta soli

Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .

Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko.

 

nadesłane: Babciagramolka