Placki z Aleppo
Artykuł zewnętrzny
Czas : 15 minut
Składniki : 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania
¼ szklanki wody
szczypta soli
Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .
Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko.
nadesłane: Babciagramolka