Placki waniliowo – kakaowe z ryżem
Artykuł zewnętrzny
Uwielbiam placuszki, można je piec z dodatkiem wszystkiego. Dlaczego nie z dodatkiem ryżu? Eksperyment się udał. Placki są banalne do zrobienia i ciekawe w smaku. Szybki pomysł na śniadanie lub kolację, gdy zostało nam trochę ryżu.
- 1 torebka ryżu
- ok.1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4-5 łyżek jogurtu owocowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao (do ciemnych placków)
Ryż ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudzić – jeśli mamy ryż z obiadu/ poprzedniego dnia pomijamy ten punkt :).
Jajka rozmieszać z cukrem, dodać jogurt i proszek do pieczenia, wsypać ugotowany ryż, następnie stopniowo dodawać mąkę. Smażyć rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło z koniecznie dżemem lub owocami.