Placek ze śliwkami – szybki i smaczny
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
250 ml gęstej śmietany
1,5 szkl cukru
3 szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy3 jajka
kruszonka:
1 szkl cukru
1 szkl mąki
1/2 kostki masła
1/2 kg śliwek węgierek
cukier puder do posypania
cynamon
tarta bułka do wysypania blaszki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gnieść podobnie jak drożdżowe aż zacznie odstawać od ręki. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem i wysypać tartą bułką. Na ciasto układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać cynamonem. Następnie robimy kruszonkę z mąki,masła i cukru i wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy 40-45 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Naprawdę bardzo szybkie i pyszne ciasto, POLECAM !!!