Kolorowy biszkopt z owocami i galaretką

2 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka, 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajka, 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki.,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta,

Krem:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 kostki masła,
  • 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej,
  • 2 galaretki agrestowe,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 60 dag winogron zielonych,
  • 2 puszki mandarynek,

1. Biszkopt ciemny: ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać , dodać mąkę , kakao, proszek , lekko wymieszać wlać do foremki i piec. Biszkopt jasny: ubić białka, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać , dodać mąkę , proszek , lekko wymieszać wlać do foremki i piec.

2. Krem: z mleka, cukru i mąki ugotować budyń, utrzeć masło dodawać zimny budyń , utrzeć do białości. Podzielić masę na trzy części.

3. Galaretki agrestowe rozpuścić w 3,5 szklanki wody , i dwie pomarańczowe w 3,5 szklanki wody.

4. Na jasny biszkopt dać jasną część masy, na masę dać wykrojone literatką kółka z ciemnego biszkoptu, dookoła kółek poukładać winogrona i to zalać zieloną krzepnącą galaretką, wstawić do lodówki niech zastygnie,na winogrona zalane galaretką rozsmarować drugą część masy, na masę położyć ciemny placek z wykrojonymi dziurkami , do każdej dziurki dać połówkę brzoskwini, przekrojonym do dołu, na to dać trzecią część masy, na masę rozłożyć odsączone mandarynki i zalać je krzepnącą galaretką pomarańczową.

file1291317093