Placek z czereśniami
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
niebieska pianka:
- mleko zagęszczone niesłodzone 0,5 l,
- 2 galaretki szafirowe,
- 2 słoiki czereśniami białych z kompotu,
- 2 galaretki z czarnej porzeczki,
- 2 galaretki pomarańczowe,
- 2 łyżki cukru,
- 1 zielona galaretka Delecta,
- 10 dag rodzynek
Biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.
Przygotować 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody i posłodzone 2 łyżkami cukru.
pianka: ubić mleko zagęszczone i wlać zimną niebieską galaretkę i połączyć z pianka , następnie wylać to na biszkopt. gdy pianka zastygnie wylać na nią zimną zieloną galaretkę i porzucać na nią rodzynki.
Rozpuścić dwie galaretki porzeczkowe w 3,5 szklanki wody wylać na dwa głębokie talerze i jak zastygnie to pokroić w kostkę. czereśnie odcedzić i wyciągnąć z nich pestki, rozłożyć je na zielonej zastygniętej galaretce. Na czereśnie poukładać kostki porzeczkowej galaretki i zalać pomarańczowymi galaretkami rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wody