Placek z czereśniami

1 grudnia 2010, dodał: wiola333
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

niebieska pianka:

  • mleko zagęszczone niesłodzone 0,5 l,
  • 2 galaretki szafirowe,
  • 2 słoiki czereśniami białych z kompotu,
  • 2 galaretki z czarnej porzeczki,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 zielona galaretka Delecta,
  • 10 dag rodzynek

Biszkopt: białka ubić na sztywno , dodać cukier i ubijać , dodać żółtka – ubijać, na koniec dodać mąkę i proszek . wlać ciasto na dużą blachę i upiec.

Przygotować 2 niebieskie galaretki rozpuszczone w 1,5 szklanki wody i posłodzone 2 łyżkami cukru.
pianka: ubić mleko zagęszczone i wlać zimną niebieską galaretkę i połączyć z pianka , następnie wylać to na biszkopt. gdy pianka zastygnie wylać na nią zimną zieloną galaretkę i porzucać na nią rodzynki.

Rozpuścić dwie galaretki porzeczkowe w 3,5 szklanki wody wylać na dwa głębokie talerze i jak zastygnie to pokroić w kostkę. czereśnie odcedzić i wyciągnąć z nich pestki, rozłożyć je na zielonej zastygniętej galaretce. Na czereśnie poukładać kostki porzeczkowej galaretki i zalać pomarańczowymi galaretkami rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wody

file1291219529