Placek z borówkami

12 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Proste i szybkie do zrobienia ciasto z sezonowymi owocami albo wspomnienie lata gdy wykorzystamy owoce zamrożone…

składniki:

  • 200 g masła albo margaryny,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej luksusowej,
  • 1 czubata szkl. cukru zwykłego,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • kilka kropli aromatu cytrynowego albo śmietankowego Delecta
  • 3 jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 0,3-0,5 kg borówki amerykańskiej,
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 1-2 łyżki bułki tartej
  • lukier: 0,5 szkl. cukru pudru + sok z połowy cytryny
  • sposób przygotowania:

    Mąki przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Stopniowo wlewać je do ubitych jaj cały czas miksując. Następnie dodać mąkę i wymieszać dokładnie całość łyżką. Formę (piekłam w tortownicy śr.32 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką. Wlać ciasto. Na wierzch wyłożyć opłukane i dokładnie osączone borówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. ok. 40 min., przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeszcze ciepłe polać lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego.

    file1292182439



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz