Placek węgierskiego zbójnika

29 października 2009, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Placki ziemniaczane:

½ kg ziemniaków

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

2 jajka

1 łyżka mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

¼ łyżeczki suszonego majeranku

olej do smażenia

Sos:

30 dkg łopatki wieprzowej

10 dkg pieczarek

1 średnia cebula

1 średni ogórek kiszony

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka mąki

5 łyżek śmietany 12%

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

3 łyżki oleju

Wykonanie:

Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy duże placki (o średnicy 2 – 3 cm mniejszej od średnicy talerza, na którym będą podane).

Łopatkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ogórka w słupki o długości ok. 1,5 cm.  Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu dokładamy pieczarki i ogórka i dusimy wszystko przez 5 minut (bez pokrywki). Następnie dodajemy wymieszaną ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia.

Na talerzu układamy 1 placek, polewany go sosem i przykrywamy drugim plackiem.

Smacznego!

file1256828515



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz