Placek węgierskiego zbójnika
Składniki:
Placki ziemniaczane:
½ kg ziemniaków
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego majeranku
olej do smażenia
Sos:
30 dkg łopatki wieprzowej
10 dkg pieczarek
1 średnia cebula
1 średni ogórek kiszony
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki
5 łyżek śmietany 12%
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy duże placki (o średnicy 2 – 3 cm mniejszej od średnicy talerza, na którym będą podane).
Łopatkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, cebulę w kostkę, pieczarki w plasterki. Ogórka w słupki o długości ok. 1,5 cm. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejne 15 minut. Na końcu dokładamy pieczarki i ogórka i dusimy wszystko przez 5 minut (bez pokrywki). Następnie dodajemy wymieszaną ze śmietaną i kilkoma łyżkami zimnej wody mąkę oraz pozostałe składniki. Doprowadzamy do wrzenia.
Na talerzu układamy 1 placek, polewany go sosem i przykrywamy drugim plackiem.
Smacznego!