Placek po zbójnicku
Składniki :
600 g polędwicy
mąka
sól
sól zmiękczająca mięso
pieprz
czosnek mielony
papryka słodka
przyprawa Specialite papryka suszona
1 kg ziemniaków
2 cebule
jajko
śmietana 18 %
kiełki
olej do smażenia
Przygotowanie :
Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą zmiękczającą mięso, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Smażymy na oleju.Kiedy podsmażymy mięso , zalewamy wodą tak aby było przykryte, dosypujemy paprykę suszoną. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie w osobnej misce rozrabiamy 3 łyżki mąki z zimną wodą. Dodajemy do gotującego mięsa ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku.
Ziemniaki obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy cebule, jajko i odrobinę mąki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.
Na jednej połówce nakładamy gulasz i zamykamy placek. Na górę dajemy odrobinę śmietany i posypujemy kiełkami. Podajemy na ciepło.