Placek po zbójnicku

14 listopada 2010, dodał: ecco39
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

600 g polędwicy

mąka

sól

sól zmiękczająca mięso

pieprz

czosnek mielony

papryka słodka

przyprawa Specialite papryka suszona

1 kg ziemniaków

2 cebule

jajko

śmietana 18 %

kiełki

olej do smażenia

Przygotowanie :

Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą zmiękczającą mięso, czosnkiem granulowanym i papryką słodką. Smażymy na oleju.Kiedy podsmażymy mięso , zalewamy wodą tak aby było przykryte, dosypujemy paprykę suszoną. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie w osobnej misce rozrabiamy 3 łyżki mąki z zimną wodą. Dodajemy do gotującego mięsa ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku.

Ziemniaki obieramy i wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy cebule, jajko i odrobinę mąki i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i smażymy duże placki na rozgrzanym oleju.

Na jednej połówce nakładamy gulasz i zamykamy placek. Na górę dajemy odrobinę śmietany i posypujemy kiełkami. Podajemy na ciepło.

file1289763726



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz