Placek orzechowy

25 listopada 2010, dodał: igamon
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy Delekta
  • 4 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delekta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delekta
  • 3/4 szklanki oliwy
  • orzechy włoskie lub mieszanka bakalii
  • 4 kwaśne jabłka/ gruszki -mogą być z kompotu
  • przyprawa korzenna

białka ubić na sztywno, dodać cukier – miksować. Dodać żółtka – miksować. Dodać mąkę, proszek i cukier waniliowy – miksować, dodać sodę i przyprawę korzenną – miksować. wlać oliwę – miksować. Dodać 1 szklankę pokrojonych orzechów i owoce pokrojone w kostkę – wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50minut w 180stopniach w piekarniku gazowym, 20 minut w 200st w piekarniku elektrycznym. Smacznego