Placek Emilka
Ciasto:
8 jajek,
28 dag cukru,
1 cukier waniliowy Delecta,
12 dag mąki,
8 dag orzechów mielonych,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Ser:
1,2 kg sera białego,
50 dag cukru,
10 jajek,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
20 dag masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta,
1 łyżka kakao,
zapach cytrynowy,
rodzynki,
Masa:,
20 dag orzechów mielonych,
0,5 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
30 dag masła,
0,5 szkl. orzechów zrumienić na patelni
1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodając cukier, cukier waniliowy, dodawać po jednym żółtku, ubijać, dodać zmielone orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i dać na dużą blachę – piec (po wystygnięciu przekroić na pół)
2. Ser: do zmielonego sera dodać cukier, jajka, miękkie masło i utrzeć to mikserem, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i zapach cytrynowy oraz rodzynki, Ten ser podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, a drugą zostawić białą. Upiec dwa serniki jeden jasny drugi ciemny,
3. Masa: zmielone orzechy sparzyć mlekiem, i dodać szklankę cukru, mieszać do rozpuszczenia cukru, utrzeć masło, dodając zimne orzechy, ucierać do białości, przekładać ciasto, 0,5 szkl krojonych orzechów zrumienić na patelni.
4. Placek orzechowy – masa – sernik biały – masa – placek orzechowy – masa – sernik biały – masa – ciasto orzechowe – masa – prażone orzeszki dla ozdoby.