Placek drożdżowy ze śliwkami
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
10 dag cukru
3 dag świeżych drożdży
1/4 litra ciepłego mleka
15 dag masła
5 żółtek
sól- szczypta
1/2 kg śliwek węgierek
Składniki na kruszonkę:
10 dag mąki
5 dag masła
5 dag cukru pudru
1 łyżka wiórków kokosowych
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, dodać letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wymieszać. Masło rozpuścić, żółtko utrzeć z cukrem do białości, dodać do ciasta. wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kruszonka: Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki, wyrobić. gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć śliwki i jeszcze raz na kilka minut odstawić blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypać kruszonką i piec 45 minut w temp. 180 stop. C.