Placek drożdżowy ze śliwkami

20 lipca 2012,
dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

50 dag mąki

10 dag cukru

3 dag świeżych drożdży

1/4 litra ciepłego mleka

15 dag masła

5 żółtek

sól- szczypta

1/2 kg śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:

10 dag mąki

5 dag masła

5 dag cukru pudru

1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, dodać letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wymieszać. Masło rozpuścić, żółtko utrzeć z cukrem do białości, dodać do ciasta. wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kruszonka: Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki, wyrobić. gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć śliwki i jeszcze raz na kilka minut odstawić blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypać kruszonką i piec 45 minut w temp. 180 stop. C.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.