Placek drożdżowy ze śliwkami

20 lipca 2012, dodał: jagusia
Artykuł zewnętrzny

Składniki na ciasto:

50 dag mąki

10 dag cukru

3 dag świeżych drożdży

1/4 litra ciepłego mleka

15 dag masła

5 żółtek

sól- szczypta

1/2 kg śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:

10 dag mąki

5 dag masła

5 dag cukru pudru

1 łyżka wiórków kokosowych

Wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, dodać letnie mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wymieszać. Masło rozpuścić, żółtko utrzeć z cukrem do białości, dodać do ciasta. wyłożyć ciasto na stolnicę, wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kruszonka: Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać wiórki, wyrobić. gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz zagnieść, rozwałkować w prostokąt, przełożyć na blachę i rozciągnąć równo palcami. Na cieście ułożyć śliwki i jeszcze raz na kilka minut odstawić blachę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypać kruszonką i piec 45 minut w temp. 180 stop. C.