Placek drożdżowy z morelami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- drożdże 100 g
- 1 szklanka cukru
- 1 paczuszek cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 3,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 szklanka oleju
- 1 puszka moreli
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozkruszyć do miski,wsypać0,5 szklanki cukru i cukier waniliowy oraz ciepłe mleko.Przykryć ściereczką i pozostawić na 45 min. Po tym czasie do rozczynu dodać rozmącone jajka,resztę cukru,wlać olej oraz przesianą mąkę ze szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrobić i wylać do natłuszczonej blachy.Kawałki moreli oprószyć mąką i ułożyć na wierzch ciasta.Piec około35-40 w 170 stopniach. Po upieczeniu placek drożdżowy obsypać cukrem pudrem.