Placek drożdżowy z kisielem

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
  • 1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 1 kisiel cytrynowy  z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 dkg drożdzy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła roślinnego(125 gram)
  • 1 mały zapach waniliowy
  • sól na czubek noża
  • 4 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć  z cukrem i zapachem, wlać do przesianej maki , wymieszanej z szczyptą soli, kisielem i rodzynkami.
Dodać rozczyn, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki, na końcu dodać rozpuszczone ciepłe masło.
2 wąskie blaszki wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką, przedzielić ciasto na pół.
Przełożyć do blaszek, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 55 min w 180 st C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

file1266580074



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Co oznacza ochota na kwaśne?
Ochota na kwaśny smak może nie być tylko zachcianką, ale objawem choroby lub niedoborów...
Podwyżki cen prądu
Podwyżki cen energii mają być wyższe niż zapowiadał rząd. W drugiej połowie...
Banany, którymi można się zatruć…
Jakie banany kupować, a jakich unikać? Wiadomo, że banany są zdrowe, mają dużo potasu, regulują...
Przepis na długowieczność
Niemiecki lekarz Andreas Michelsen ogłosił, że nasze zdrowie w 91% zależy tylko od nas....