Placek drożdżowy z kisielem
Artykuł zewnętrzny
- 1/2 kg mąki
- 4 żółtka
- 1 jajko całe
- 1 kisiel cytrynowy z cukrem
- 1/2 szklanki cukru
- 4 dkg drożdzy
- 1 szklanka mleka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła roślinnego(125 gram)
- 1 mały zapach waniliowy
- sól na czubek noża
- 4 łyżki rodzynek
- cukier puder do posypania
Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i zapachem, wlać do przesianej maki , wymieszanej z szczyptą soli, kisielem i rodzynkami.
Dodać rozczyn, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki, na końcu dodać rozpuszczone ciepłe masło.
2 wąskie blaszki wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką, przedzielić ciasto na pół.
Przełożyć do blaszek, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 55 min w 180 st C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.