Placek drożdżowy z kisielem

19 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny
  • 1/2 kg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 jajko całe
  • 1 kisiel cytrynowy  z cukrem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 dkg drożdzy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła roślinnego(125 gram)
  • 1 mały zapach waniliowy
  • sól na czubek noża
  • 4 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, łyżkę mąki i ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajko utrzeć  z cukrem i zapachem, wlać do przesianej maki , wymieszanej z szczyptą soli, kisielem i rodzynkami.
Dodać rozczyn, wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od ręki, na końcu dodać rozpuszczone ciepłe masło.
2 wąskie blaszki wysmarować tłuszczem i oprószyć lekko mąką, przedzielić ciasto na pół.
Przełożyć do blaszek, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec 55 min w 180 st C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

file1266580074



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz