Placek drożdżowy z jabłkami
– kostka drożdży
– 180 gram cukru
– 620 gram mąki tortowej
– 250 ml mleka
– sól
– 80 dag masła
– 2 kg jabłek
– sok wyciśnięty z 1 cytryny
– 750 ml soku jabłkowego
– 1/2 opakowania budyniu waniliowego
– 100 gram masła
– 150 gram płatków migdałowych
Z drożdży, łyżki cukru i małej ilości ciepłego mleka przygotować zaczyn. Zostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z jajkiem, szczypta soli, 60 gram cukru, resztą letniego mleka, zaczynem i rozpuszczonym masłem. Ugnieść, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 30 minut. Jabłka obrać, pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny. Przesypać do garnka, dodać 50 gram cukru, 2/3 soku jabłkowego, krótko gotować. Proszek budyniowy wymieszać z reszta soku i wlać do jabłek. Po 2 minutach zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Ciasto rozwałkować na dwa prostokątne płaty. Jednym wyłożyć dno wysmarowanej blachy, rozprowadzić na nim jabłka, przykryć drugim płatem. Połączyć krawędzie obu płatów. Wierzch ciasta wysmarować roztopionym masłem, posypać reszta cukru i migdałami. Piec 40 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.