Pizzerinki z kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 330 g mąki chlebowej
- 220 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka cukru
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
Kurczak:
- 300 g filetu z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki przyprawy do shoarmy czerwonej
dodatkowo:
- 200 g startego sera żółtego wędzonego light
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka bazylii i oregano
- 200 g brukselki
- 150 g szynki z filetu z kurczaka
- 300 ml słoik marynowanej papryki
Przygotowanie:
- Kurczak: z oliwy i przyprawy robimy pastę, nacieramy nią mięso i odstawiamy do lodówki.
- Ciasto:Do mąki z solą i cukrem wkruszamy drożdże, zalewamy ciepła ( 40-50 stopni) wodą i zagniatamy do połączenia, po czym dodajemy oliwę i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, ok 8-10 minut.
- Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przykryte folią lub wilgotną ściereczką, ok 40-60 minut.
- Po 20 minutach leżakowania z lodówki wyciągamy kurczaka i wraz z brukselką wkładamy go do parowaru.
- Gdy brukselka i kurczak będą już gotowe, kurczaka wyciągamy z parowaru na kilka minut aby soki w mięsie się ustały, dzięki temu zachowamy w nim cenne witaminy.
- Gdy ciasto podrośnie a kurczak ostygnie, piekarnik nastawiamy na 190 stopni góra dół z termoobiegiem.
- Ciasto przebijamy lekko i wałkujemy na kształt kwadratu 30×30, tak aby osiągnęło 8-10 mm grubości po czym smarujemy pastą pomidorową, obsypujemy ziołami i 2/3 ilości sera.
- Kroimy je na 12 równych części.
- Obsypujemy pokrojoną na pół brukselką, plasterkami kurczaka i kawałkami szynki, resztą sera i wkładamy do gorącego pieca.
- Pieczemy 15 minut, podajemy gorące.