Pizzerinki z kurczakiem

28 lutego 2013, dodał: Anna
Artykuł zewnętrzny

Ciasto:

  • 330 g mąki chlebowej
  • 220 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Kurczak:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki przyprawy do shoarmy czerwonej

dodatkowo:

  • 200 g startego sera żółtego wędzonego light
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii i oregano
  • 200 g brukselki
  • 150 g szynki z filetu z kurczaka
  • 300 ml słoik marynowanej papryki

 

Przygotowanie:

  1. Kurczak: z oliwy i przyprawy robimy pastę, nacieramy nią mięso i odstawiamy do lodówki.
  2. Ciasto:Do mąki z solą i cukrem wkruszamy drożdże, zalewamy ciepła ( 40-50 stopni) wodą i zagniatamy do połączenia, po czym dodajemy oliwę i wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, ok 8-10 minut.
  3. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości przykryte folią lub wilgotną ściereczką, ok 40-60 minut.
  4. Po 20 minutach leżakowania z lodówki wyciągamy kurczaka i wraz z brukselką wkładamy go do parowaru.
  5. Gdy brukselka i kurczak będą już gotowe, kurczaka wyciągamy z parowaru na kilka minut aby soki w mięsie się ustały, dzięki temu zachowamy w nim cenne witaminy.
  6. Gdy ciasto podrośnie a kurczak ostygnie, piekarnik nastawiamy na 190 stopni góra dół z termoobiegiem.
  7. Ciasto przebijamy lekko i wałkujemy na kształt kwadratu 30×30, tak aby osiągnęło  8-10 mm grubości po czym smarujemy pastą pomidorową, obsypujemy ziołami i 2/3 ilości sera.
  8. Kroimy je na 12 równych części.
  9. Obsypujemy pokrojoną na pół brukselką, plasterkami kurczaka i kawałkami szynki, resztą sera i wkładamy do gorącego pieca.
  10. Pieczemy 15 minut, podajemy gorące.