Pizza z oliwkami, salami i mozzarellą
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 40 dag mąki
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej
- 4 dag drożdży
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka grubej soli morskiej
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
Obłożenie:
- 2 średnie cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 30 dag czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
- 20 dużych plasterków salami
- 2 kulki mozzarelli
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- Suszona bazylia i oregano
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto na spód: mąkę przesiej na stolnicę. W letniej wodzie mineralnej rozpuść drożdże razem z cukrem. Sól zalej łyżką wody, odstaw na 3 minuty. Do mąki na stolnicy wlej drożdże, wodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagnieć szybko luźne ciasto, przykryj ściereczką, po czym odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Dużą prostokątną formę z piekarnika posmaruj oliwą, wyłóż rozciągniętym na cienki płat ciastem. Wierzch posmaruj przecierem pomidorowym, obłóż pokrojoną w cienkie plasterki cebulą, przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, plasterkami salami i czarnymi oliwkami oraz kostkami mozzarelli. Posyp bazylia i oregano.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz około 30 minut.