Pizza z kurkami
Ciasto: 200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g drożdży, 2 łyżki oleju.
Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesypać na stolnicę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz by podwoiło swą objętość.
Farsz:300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła.
Grzyby oczyścić, duże przekroić. Dusić na maśle ok. 15 min na małym ogniu. Ciasto rozwałkować, wylepić dno formy na pizzę. Posmarować pastą z bakłażana. Rozłożyć pokrojoą w platserki kiełbasę, rozłożyć równomiernie grzyby. Ulożyc plastry pomidora i listki bazylii. Oprószyć tymiankiem i oregano, posypać startym serem. Piec ok. 20min w temp. 200st.