Pizza frutti di mare
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody
1/2 paczki drożdży
2 łyżeczki cukru
2-3 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w wodzie, powoli dodać resztę składników i ugnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut.
Wierzch:
400g mieszanki frutti di mare
100g niebieskiego sera pleśniowego
100g tartego żółtego sera
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ciasto rozwałkować, posmarować przecierem pomidorowym, posypać równomiernie przyprawą do pizzy i żółtym serem. Ułożyć owoce morza i kawałki niebieskiego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni, piec ok. 20 minut.