Pizza di mare
Ciasto:
300 ml wody
¾ łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
450 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
20 g świeżych drożdży
Sos:
100 g pomidorów z puszki (bez skóry)
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do pizzy
Topping:
20 dkg żółtego sera
4 duże pieczarki
1 duża cebula
150 g owoców morza w pikantnym pomidorowym sosie (z puszki)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g czarnych oliwek bez pestek
50 g konserwowej fasolki szparagowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżeczka oregano
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć na wysmarowanej olejem dużej blasze i zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Składniki sosu zmiksować. Ciasto posmarować sosem, wyłożyć ¾ sera (pokrojonego w plasterki lub startego na tarce o grubych oczkach). Następnie na pizzę wyłożyć: posiekaną w drobną kostkę cebulę, sól, pokrojone w plasterki pieczarki, owoce morza (wraz z sosem), osączonego tuńczyka, pokrojone w plasterki oliwki, pokrojoną na 1,5-cm kawałki fasolkę, oregano, pieprz i pozostały ser. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (poziom drugi od dołu) i piec 15-20 minut (do momentu zrumienienia ciasta).
Smacznego!