Pizza ala Pyra
Artykuł zewnętrzny
* 1 duży ziemniaki młode,
* 1 szt cebula biała,
* 1 łyżeczka mąki,
* 1 szt jajko kurze,
* 1/2 łyżeczki majeranku,
* pieprz, sól do smaku,
* 3-4 plastry żółty ser,
* dodajemy jak na zwykłą pizzę wędlinę, papryka, pieczarki
Ziemniaki i cebulę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy energicznie z jajkiem,mąką, sól, pieprz i majeranek. Na patelni rozgrzewamy oleji szybko wykładamy ciasto.Placek powinien mieć grubość ok półtora centymetra. Smażymy na małym ogniu pod przykrycie min. 15 min. Gdy się zrumieni, obracamy na drugą stronę nakładamy plastry sera oraz dodatki. Smażymy pod przykryciem aż ser się roztopi.