Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem

15 kwietnia 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam pierogi ruskie a ponieważ ich przygotowanie zajmuje sporo czasu to często jako alternatywne danie robię naleśniki z farszem do pierogów ruskich.  Smakuje wybornie, wygląda elegancko i co najważniejsze przygotowanie wymaga o połowę mniej zabiegów.  Polecam ten sposób dla zabieganych lub leniuchów. Pozdrawiam i życzę wszystkim pogodnego i bogatego w ulubione smaki weekendu.

( na 4 osoby)

Składniki na naleśniki:

–  1 szklanka mąki,

–  1 szklanka jasnego piwa,

–  1 całe jajko,

–  szczypta soli,

–  olej do smażenia.

Składniki na farsz:

–  4 średniej wielkości ziemniaki,

–  125 g półtłustego twarogu,

–  1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,

–  szczypta soli i pieprzu,

–  1 cebula,

–  olej do smażenia cebuli.

–  4 gałązki posiekanego koperku.

Sposób wykonania naleśników:

  1. w misce mieszamy mąkę z piwem i jajkiem na gładką masę o konsystencji śmietany, dodajemy szczyptę soli i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.

Sposób wykonania farszu:

  1. ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia,
  2. ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy maszynką do mięsa lub w melakserze, dodajemy przyprawę do ziemniaków, koperek i ewentualnie sól i pieprz do smaku,
  3. cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i zrumieniamy na oleju, kiedy przestygnie dodajemy do farszu,
  4. wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie nakładamy farsz na naleśniki , które składamy na pół lub zawijamy.

Do naleśników podajemy sos czosnkowy. Aby go przygotować potrzebujemy:

–  3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,

–  1 łyżkę śmietany 18%,

–  1 łyżkę majonezu,

–  2 ząbki czosnku,

–  sól i pieprz do smaku.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.