Piwne naleśniki z ziemniakami i twarogiem
( na 4 osoby)
Składniki na naleśniki:
– 1 szklanka mąki,
– 1 szklanka jasnego piwa,
– 1 całe jajko,
– szczypta soli,
– olej do smażenia.
Składniki na farsz:
– 4 średniej wielkości ziemniaki,
– 125 g półtłustego twarogu,
– 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków,
– szczypta soli i pieprzu,
– 1 cebula,
– olej do smażenia cebuli.
– 4 gałązki posiekanego koperku.
Sposób wykonania naleśników:
- w misce mieszamy mąkę z piwem i jajkiem na gładką masę o konsystencji śmietany, dodajemy szczyptę soli i smażymy naleśniki na małej ilości tłuszczu.
Sposób wykonania farszu:
- ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia,
- ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy maszynką do mięsa lub w melakserze, dodajemy przyprawę do ziemniaków, koperek i ewentualnie sól i pieprz do smaku,
- cebulę obieramy, kroimy na drobną kosteczkę i zrumieniamy na oleju, kiedy przestygnie dodajemy do farszu,
- wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie nakładamy farsz na naleśniki , które składamy na pół lub zawijamy.
Do naleśników podajemy sos czosnkowy. Aby go przygotować potrzebujemy:
– 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
– 1 łyżkę śmietany 18%,
– 1 łyżkę majonezu,
– 2 ząbki czosnku,
– sól i pieprz do smaku.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotowe.