Puree ziemniaczane w waflu tortowym
Ilość składników jest zależna od tego jak dużą porcję chcemy przygotować. Ja zazwyczaj obieram około pół średniego garnka ziemniaków( 10-15 szt) a następnie gotuje je w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki już się ugotują i odlejemy wodę dodaję 2 łyżki masła i odrobinę mleka, tak aby wyszło nam puree. Następnie gorącym puree przekładam wafle tortowe. Czekam kilka minut aż wafle zmiękną pod wpływem ciepła i ziemniaczanej papki i zwijam w roladę, którą należy odstawić do wystygnięcia. Gdy nasza rolada jest już zimna kroimy ją w plastry i smażymy jak schabowe czyli obtaczamy w roztrzepanym przyprawionym solą i pieprzem jajku a potem bułce tartej a następnie smażymy na patelni.
Tak przygotowane roladki ziemniaczane podajemy do mięs, zamiast standardowego ziemniaka. Wygląda niesamowicie elegancko ale i też tak smakuje:)