Pilassadiera prowansalska

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pilassadiera prowansalska

.
Czas : 45 minut

Składniki :
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule pokrojone w piórka
15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki roztartego czosnku ( lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
oregano
czarny mielony pieprz
2 łyżki oleju
10 dag utartego sera żółtego ( ja daję Chedar )
1 żóltko

Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Lodówki społeczne
Ja widzę ciągle tam ludzi, którzy nie wyglądają na potrzebujących. Po prostu po co...
Podróże krajowe i zagraniczne - naj…
Zanzibar jest wciąż modny, ale to proste życie tubylców podobno szokuje nas Europejczyków....
Nękanie, stalking - jak sobie radzi…
U mnie nękania nie było, ale próby ponownego kontaktu kiedy ja już nie byłam zainteresowana...
Eyeliner, kredka, pędzelek - akceso…
Ja mam ciągle jakieś problemy ze spojówkami, więc nie używam już takich kosmetyków.