Pilassadiera prowansalska
Pilassadiera prowansalska
.
Czas : 45 minut
Składniki :
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule pokrojone w piórka
15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki roztartego czosnku ( lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
oregano
czarny mielony pieprz
2 łyżki oleju
10 dag utartego sera żółtego ( ja daję Chedar )
1 żóltko
Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.
nadesłane: Babciagramolka