Pilassadiera prowansalska

25 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pilassadiera prowansalska

.
Czas : 45 minut

Składniki :
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
2 cebule pokrojone w piórka
15 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
4 pomidory ( z usuniętymi pestkami – pokrojone w kostkę lub pól plasterki )
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów z oleju
2 ząbki roztartego czosnku ( lub 2 mini kostki czosnkowe Knorra
oregano
czarny mielony pieprz
2 łyżki oleju
10 dag utartego sera żółtego ( ja daję Chedar )
1 żóltko

Ciasto francuskie rozmrozić. Obciąć boki na grubości 2 cm z wszystkich boków i odłożyć na bok. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną olejem blachę .Odciętymi paskami ciasta ozdobić brzegi zwijając je jak falbankę .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju i przestudzoną wyłożyć na ciasto. Posypać roztartym czosnkiem ( lub kostkami czosnkowymi ) , oregano, pokrojonymi pomidorami, suszonymi pomidorami, utartym serem . Na wierzch wysypać pokrojone czarne oliwki. Posmarować brzegi ciasta roztrzepanym żółtkiem za pomocą pędzelka. Wygrzać piekarnik do 180 stopni. Piec 30 minut.

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...