Piknikowe pomysły na wakacje

22 lipca 2012, dodał: Sfera Group
Artykuł zewnętrzny

Lato w pełni, warto więc wykorzystać sprzyjającą aurę i spędzić weekend na łonie przyrody. Świetnym pomysłem na relaks jest piknik. Wspólne ucztowanie, gry i zabawy na świeżym powietrzu to doskonała okazja na utrwalenie więzi rodzinnych oraz spotkania z przyjaciółmi. Jednak, aby mieć pewność, że biesiadowanie na trawie będzie udane, najlepiej odpowiednio wcześniej przemyśleć piknikowe menu. Podpowiadamy, co włożyć do koszyka, by przetrwało transport, a także – co ważne, nie zaszkodziło naszej sylwetce.

Rowerem na piknik

Zaletą pikniku jest to, że można go zorganizować praktycznie wszędzie, a jego koszty są minimalne. Wystarczy udać się do lasu, parku, na łąkę pełną kwiatów czy nawet własnego ogródka. Idealne miejsca można znaleźć wzdłuż większości rzek oraz jezior. Jeśli marzy nam się ucieczka od miasta, zostawmy auto w garażu i przesiądźmy się na rower. Będzie to nie tylko z korzyścią dla zdrowia, ale i sylwetki, ponieważ spalimy zbędne kalorie. Musimy z rozwagą wybrać trasę wycieczki, szczególnie jeśli zabieramy ze sobą dzieci. Najlepiej unikać zatłoczonych ciągów komunikacyjnych i trzymać się wytyczonych ścieżek rowerowych. Pamiętajmy też, aby obrana przez nas trasa nie była zbyt długa, ponieważ wtedy jedzenie mogłoby się zepsuć, a my zbytnio zmęczyć.

Na świeżym powietrzu większy apetyt
Kiedy dotrzemy już na miejsce, czeka nas główny punkt programu, czyli biesiadowanie na trawie i kosz pełen przysmaków. O tym, co do niego włożyć najlepiej pomyśleć wcześniej, nie zaś kupować przypadkowe produkty po drodze na stacji benzynowej. Podczas piknikowych wypraw apetyty zwykle wszystkim dopisują. Warto więc wykorzystać tę okazję i nauczyć pociechy dobrych nawyków żywieniowych. Dlatego nie zabierajmy ze sobą słodyczy ani słodkich napojów gazowanych, tylko przyrządźmy zdrowe i smaczne przekąski.
Pysznie i zdrowo, czyli jakie jedzenie zabrać na piknik

Z pewnością najpopularniejszym daniem na tego rodzaju wycieczki są kanapki. Są one proste i szybkie do przyrządzenia. Jednak nie trzeba ich całkowicie szykować w domu. Dobrym pomysłem jest zabranie pokrojonego chleba, samodzielnie upieczonych bułeczek z ziarnami lub grzanek. Można je przełożyć serem żółtym, wędliną lub pieczonym mięsem. Kanapki będą jeszcze łatwiejsze do przyrządzenia, jeśli sięgniemy po produkty w plasterkach. Nasze sery plasterkowe zamknęliśmy w funkcjonalnych opakowaniach, które dają możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania (typ „otwórz-zamknij”). Dzięki temu produkty zachowują świeżość jeszcze dłużej. Sery w takich opakowaniach możemy też bez problemu zabrać ze sobą w torbie i przyrządzić smakowitości na świeżym powietrzu. W warunkach piknikowych świetnie sprawdzi się również, niedawno wprowadzony do naszej oferty ser topiony Gouda w plasterkach, które oddzielone są od siebie specjalnym pergaminem zapobiegającym ich sklejaniu mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Do kanapek można zabrać świeże warzywa. Warto zapakować je oddzielnie, tak żeby w czasie transportu nie wyciekał z nich sok i nie rozmiękczył pieczywa.

Smakowite pomysły

Alternatywą dla tradycyjnych kanapek mogą być różne „zawijańce”, np. tortille lub naleśniki.  Są one nie tylko pyszne, ale też znakomicie zaspokajają głód. Przygotowanie też nie nastręcza wielu trudności, wystarczy wypełnić tortillę lub naleśnik dowolnym nadzieniem – np. grillowanym kurczakiem i warzywami oraz startym żółtym serem. Tak przygotowane tortille należy starannie owinąć folią aluminiową, aby sos z warzyw czy mięsa nie wyciekł podczas transportu lub jedzenia.

Ciekawą propozycją na piknikowej uczcie są sałatki – będą doskonale smakować na świeżym powietrzu. Najlepiej zabrać je ze sobą w specjalnych, hermetycznie zamykanych pojemnikach. Aby sałatka była pożywna i uzupełniła niedobór energii, którą straciliśmy w trakcie przejażdżki, warto dodać do niej żółty ser. Prostą i pyszną sałatkę można przygotować komponując ze sobą świeży ogórek, szczypiorek, trochę szynki, żółty ser i jajko. Do takiej przekąski wystarczy podać kromkę razowego chleba lub kruchego pieczywa – mówi Ewa Polińska.

Pamiętajmy, by po zjedzeniu smakołyków i relaksie, posprzątać po sobie. W tym celu warto mieć przy sobie dwie foliowe torby do posegregowania śmieci. Jedną na odpadki organiczne, drugą zaś na papier i plastik. Później będziemy mogli wyrzucić śmieci do odpowiednich pojemników.

file1343137719



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz