Piknik BlogerChefa w Windsor Palace Hotel 6 lipca!
Pokazy najlepszych szefów kuchni, kulinarne warsztaty, wspólne gotowanie, grillowanie oraz konkursy z nagrodami. To tylko część z atrakcji jakie czekają na blogerów i miłośników dobrych smaków podczas Wielkiego Pikniku BlogerChefa (www.blogerchef.pl), który odbędzie się już w najbliższą niedzielę, 6 lipca w Windsor Palace Hotel**** (www.windsor.hotelekorona.pl) w Jachrance k. Warszawy.
Miasteczko kulinarnych pasjonatów
Wielki Piknik BlogerChefa to nowa inicjatywa twórców konkursu BlogerChef. Skierowana jest głównie do blogerów kulinarnych, ale otwarta dla wszystkich zainteresowanych tematyką gotowania. W niedzielę 6 lipca br. park przed hotelem Windsor pod Warszawą zamieni się w tętniące kulinarnym życiem miasteczko. Pragniemy stworzyć dla blogerów miejsce, gdzie będą mogli przyjemnie spędzić weekend, pogotować w gronie innych pasjonatów sztuki kulinarnej i pokazać swoje kulinarne umiejętności. A także je poszerzyć, dzięki warsztatom z najwybitniejszymi osobistościami w branży gastronomicznej – zapowiada organizator Marek Bielski. Udział we wszystkich atrakcjach Pikniku jest całkowicie bezpłatny.
Fingerfoody z warzywnych przekąsek
Niedzielne spotkanie blogerów rozpoczną interaktywne warsztaty przekąskowe Dawida Pietrasza, szefa kuchni hotelu Szafran****. Ekspert w tworzeniu ekskluzywnych bankietów zaprezentuje gościom jak w łatwy sposób przygotować małe kulinarne arcydzieła „na jeden gryz”, wykorzystując warzywa zamknięte w słoikach marki OLE!.
Herbaciany konkurs
Chcielibyśmy aby z Pikniku kulinarnego BlogerChefa każdy z gości przywiózł ze sobą bogactwo nowych doświadczeń kulinarnych. Dlatego zależy nam na pokazywaniu ciekawych połączeń smaków, niebanalnych rozwiązań i zastosowań produktów. Stąd pomysł konkursu na deser z herbatą, realizowany z marką POSTI – wyjaśnia organizatorka Katarzyna Szatkowska. Konkurs z POSTI to kolejna piknikowa atrakcja. Zadaniem uczestników będzie stworzenie letniego dania lub deseru z wykorzystanie melisy bądź mięty marki POSTI. Zioła te znajdą się w nowych smakach herbat, których premiera nastąpi podczas Pikniku.
Smak wyjątkowych piw
Amatorzy kulinariów i dobrych trunków będą mieli okazję połączyć jedno z drugim i przygotować dania na bazie… piw z browaru Amber. To napoje o niecodziennych smakach, dla prawdziwych koneserów, które z powodzeniem odnajdują się w garnkach.
Green Day
Pysznie i zdrowo od śniadania po kolację? Oczywiście! Jan Kuroń, znany kucharz, będący ambasadorem marki Fit&Easy oraz gościem Pikniku, pokaże zgromadzonym jak zorganizować „green day”, czyli dzień zielonych posiłków. Takich, które zachwycają wyglądem i smakiem. Obserwujący kulinarne show z pewnością przekonają się, że wartościowe i odżywcze produkty z asortymentu marki Fit&Easy można wkomponować do codziennych dań w sposób bardzo „Easy”, czyniąc je niezwykle „Fit”.
Gotowanie Przyjaciół Winiary
Uczestnicy Pikniku dowiedzą się również jak dobrze zamarynować mięso i ryby na grilla. Swoją wiedzę przekaże Jerzy Pasikowski w strefie gotowania z marką Winiary. Następnie blogerzy będący Przyjaciółmi tej marki wykorzystają wskazówki eksperta i samodzielnie przygotują dania na bazie mięs, świeżych warzyw i nowości rynkowej – Majonezu Delikatnego.
Wielkie grillowanie
Grillować będzie również ekspert marki Sokołów – Zbigniew Kurleto. Na grillach kucharza powstawać będzie głównie wołowina. – Pragnę udowodnić, że dobrej jakości wołowina to mięso, które łatwo przyrządzić i które zawsze smakuje. Polacy nie powinni bać się obróbki wołowiny. Jeśli kupią dobry surowiec, sukces mają murowany. Warto pomyśleć o tym planując przyjęcie w ogrodzie i zaproponować gościom coś więcej niż kiełbasę – przekonuje Zbigniew Kurleto.
Słodkie warsztaty
Nie zabraknie również czegoś na deser – na przykład warsztatów podczas których królować będzie czekolada! W wielu postaciach: ręcznie formowanych trufli, czekoladowych lizaków i pralin. Uczestnicy stworzą ponadto własne tabliczki czekolady. Z niecodziennym nadzieniem – jadalnym złotem, czerwonym pieprzem, kwiatami lawendy i innymi mało znanymi smakami. Warsztaty poprowadzi doświadczony cukiernik Piotr Chylarecki. Podobnie jak kolejne, których tematem będą słodkie wypieki. Idealne dla łakomczuchów, którzy uwielbiają domowe babeczki do popołudniowej kawy i sernik z przepisu babci na święta.
Zapraszamy wszystkich!
Koniecznie zarezerwujcie sobie czas na niedzielną wycieczkę do Jachranki 6 lipca. Czeka na Was dużo cennej wiedzy, mnóstwo ciekawych ludzi i niesamowitych wrażeń – podsumowuje Katarzyna Szatkowska.
Szczegółowy program Pikniku dostępny jest na stronie interneowej BlogerChefa: http://www.blogerchef.pl/#!aktualno-25/c12s1
—
Fanpage: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa: http://www.blogerchef.pl
Sponsorzy Pikniku:
Appetita, Browar Amber, Fit&Easy, OLE!, OSM Skierniewice, Sokołów, POSTI, Winiary
Partnerzy: Kenwood, De’Longhi, Stalgast
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku” (www.wkrainiesmaku.pl). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” (www.DocenPolskie.pl), którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.
zobacz również:
BlogerChef- finał w Windsor Palace Hotel