BlogerChef – czas na Wielki Finał!

27 czerwca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Po pięciu miesiącach zmagań półfinałowych nadszedł czas na Wielki Finał. Ostatnie kulinarne starcie blogerów, w ramach konkursu BlogerChef odbędzie się w pierwszy weekend lipca, w hotelu Windsor Palace Hotel**** (http://www.windsor.hotelekorona.pl), w Jachrance k. Warszawy. Dodatkową atrakcją będzie Piknik Kulinarny BlogerChefa, otwarty dla blogerów z całej Polski i gości z zewnątrz.

Poznamy najlepszego

Wybierani w comiesięcznych półfinałach blogerzy kulinarni zmierzą się o tytuł najlepszego już 5 lipca. Tytuł BlogerChefa otrzyma osoba, która poradzi sobie najlepiej w dwóch zadaniach. Pierwsze stanowi przygotowanie wcześniej zgłoszonego dania popisowego. Drugie natomiast sprawdzi kreatywność kucharzy-amatorów. Będzie bowiem wymagało zaimprowizowania czegoś smacznego ze składników umieszczonych w tzw. black box’ie oraz innych dostępnych. – Widać, że uczestnicy bardzo poważnie podchodzą do konkursu. Wśród potraw popisowych znajdziemy m.in. perliczkę w zatarze z jadalną ziemią, comber jagnięcy w sosie figowym czy nowatorskie kopytka z bobu – wylicza Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka konkursu, sama będąca blogerką kulinarną.

10390265_318847074932611_4599028667426251894_n

Cenne nagrody czekają

Zaangażowanie finalistów jest jak najbardziej zrozumiałe. Naprawdę jest o co powalczyć. Prócz tytułu BlogerChefa, zwycięzca otrzyma moc nagród rzeczowych o wartości ponad 20.000 złotych – m.in. wysokiej klasy sprzęt fotograficzny i kuchenny, zaawansowany kurs fotografii oraz wiele upominków od Partnerów BlogerChefa – dodaje Marek Bielski, współtwórca wydarzenia.

Spotkanie z syfonami

Po konkursie, blogerzy-uczestnicy oraz blogerzy-kibice zostaną zaproszeni na wyjątkowe i pierwsze tego rodzaju w Polsce warsztaty – z syfonami gastronomicznymi iSi w roli głównej. Poprowadzi je ekspert Adam Michalski. Kucharz zaprezentuje jak wiele zastosowań mają te urządzenia – również w domowej kuchni. Uczestnicy będą mogli osobiście przekonać się, że są w stanie samodzielnie, we własnym mieszkaniu, przyrządzić dzieła nie gorsze niż te z najlepszych restauracji.

10394585_318847038265948_7838278995475520544_n

Wyśmienita kuchnia Marka Godlewskiego

Ogłoszenie wyników konkursu BlogerChef nastąpi podczas wieczornej uroczystej kolacji. Będzie ona poprzedzona show kulinarnym Marka Godlewskiego – szefa kuchni hotelu Windsor. Kucharz podzieli się swoimi sprawdzonymi sposobami na letnie zupy, które robią prawdziwe wrażenie! W menu znajdzie się m.in. chłodnik z herbaty z dzikiej róży z bakaliami czy żurek z awokado.

BlogerChef zaprasza na Piknik

Kolejne niespodzianki czekają na gości BlogerChefa i Hotelu Windsor dnia następnego, w niedzielę 6 lipca podczas Pikniku BlogerChefa. W agendzie przewidziano warsztaty, pokazy, konkursy i liczne degustacje. Jachrankę odwiedzi m.in. Jan Kuroń, Jerzy Pasikowski, Mirek Drewniak, Piotr Chylarecki i inne znane osobistości świata gastronomii.

10270345_318848874932431_1426329057092215483_n

Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.

Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl

Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl

Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.

Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary

Sponsor: Appetita, system jakości QAFP

Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY

Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania**** Thermal & Skiż, Hotel Zamek Lubliniec****

Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl

Organizatorzy:

Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.

Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”  którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...