Po pięciu miesiącach zmagań półfinałowych nadszedł czas na Wielki Finał. Ostatnie kulinarne starcie blogerów, w ramach konkursu BlogerChef odbędzie się w pierwszy weekend lipca, w hotelu Windsor Palace Hotel**** (http://www.windsor.hotelekorona.pl), w Jachrance k. Warszawy. Dodatkową atrakcją będzie Piknik Kulinarny BlogerChefa, otwarty dla blogerów z całej Polski i gości z zewnątrz.
Poznamy najlepszego
Wybierani w comiesięcznych półfinałach blogerzy kulinarni zmierzą się o tytuł najlepszego już 5 lipca. Tytuł BlogerChefa otrzyma osoba, która poradzi sobie najlepiej w dwóch zadaniach. Pierwsze stanowi przygotowanie wcześniej zgłoszonego dania popisowego. Drugie natomiast sprawdzi kreatywność kucharzy-amatorów. Będzie bowiem wymagało zaimprowizowania czegoś smacznego ze składników umieszczonych w tzw. black box’ie oraz innych dostępnych. – Widać, że uczestnicy bardzo poważnie podchodzą do konkursu. Wśród potraw popisowych znajdziemy m.in. perliczkę w zatarze z jadalną ziemią, comber jagnięcy w sosie figowym czy nowatorskie kopytka z bobu – wylicza Katarzyna Szatkowska, współorganizatorka konkursu, sama będąca blogerką kulinarną.
Cenne nagrody czekają
– Zaangażowanie finalistów jest jak najbardziej zrozumiałe. Naprawdę jest o co powalczyć. Prócz tytułu BlogerChefa, zwycięzca otrzyma moc nagród rzeczowych o wartości ponad 20.000 złotych – m.in. wysokiej klasy sprzęt fotograficzny i kuchenny, zaawansowany kurs fotografii oraz wiele upominków od Partnerów BlogerChefa – dodaje Marek Bielski, współtwórca wydarzenia.
Spotkanie z syfonami
Po konkursie, blogerzy-uczestnicy oraz blogerzy-kibice zostaną zaproszeni na wyjątkowe i pierwsze tego rodzaju w Polsce warsztaty – z syfonami gastronomicznymi iSi w roli głównej. Poprowadzi je ekspert Adam Michalski. Kucharz zaprezentuje jak wiele zastosowań mają te urządzenia – również w domowej kuchni. Uczestnicy będą mogli osobiście przekonać się, że są w stanie samodzielnie, we własnym mieszkaniu, przyrządzić dzieła nie gorsze niż te z najlepszych restauracji.
Wyśmienita kuchnia Marka Godlewskiego
Ogłoszenie wyników konkursu BlogerChef nastąpi podczas wieczornej uroczystej kolacji. Będzie ona poprzedzona show kulinarnym Marka Godlewskiego – szefa kuchni hotelu Windsor. Kucharz podzieli się swoimi sprawdzonymi sposobami na letnie zupy, które robią prawdziwe wrażenie! W menu znajdzie się m.in. chłodnik z herbaty z dzikiej róży z bakaliami czy żurek z awokado.
BlogerChef zaprasza na Piknik
Kolejne niespodzianki czekają na gości BlogerChefa i Hotelu Windsor dnia następnego, w niedzielę 6 lipca podczas Pikniku BlogerChefa. W agendzie przewidziano warsztaty, pokazy, konkursy i liczne degustacje. Jachrankę odwiedzi m.in. Jan Kuroń, Jerzy Pasikowski, Mirek Drewniak, Piotr Chylarecki i inne znane osobistości świata gastronomii.
—
Konkurs BlogerChef – innowacyjny konkurs kulinarny skierowany do blogerów. Pierwszy etap obejmuje zgłoszenia internetowe poprzez aplikację na Facebooku. Drugi etap to półfinały z gotowaniem na żywo, w najlepszych w Polsce obiektach hotelowo-restauracyjnych. Do każdego półfinału zostaje zakwalifikowanych ośmiu blogerów, których zadaniem jest przygotowanie swojego autorskiego menu składającego się z dania głównego oraz przystawki bądź deseru. Blogerzy mają na to dokładnie godzinę i trzech innych blogerów do pomocy. Pięciu zwycięzców – finalistów zmierzy się w czerwcu o tytuł BlogerChefa.
Fanpage konkursu: https://www.facebook.com/blogerchefpl
Strona internetowa konkursu: http://www.blogerchef.pl
Patronat honorowy nad konkursem sprawują Fundacja Klubu Szefów Kuchni oraz EURO Toques Polska.
Sponsor strategiczny: Fit&Easy, Jan Niezbędny, OLE!, Serenada, Winiary
Sponsor: Appetita, system jakości QAFP
Partnerzy: żurawina od Bakalland, Kenwood, De’Longhi, Fiskars, Stalgast, Kenolux, SONY
Hotele partnerskie: Hotel Szafran****, Poziom 511 Design Hotel & SPA****, Dwór Kombornia Hotel & SPA****, Hotel Bania**** Thermal & Skiż, Hotel Zamek Lubliniec****
Patronat medialny: Horeca.pl, NewsGastro.pl, JedzJedz.pl, ZnajdzPrzepisy.pl, urodaizdrowie.pl, papaja.pl, gotujmy.pl, znajdzprzepis.pl, ofeminin.pl, wrzacakuchnia.pl, wydarzeniakulinarne.pl, kucharze-serwis.pl
Organizatorzy:
Katarzyna Szatkowska – dietetyk, autorka bloga kulinarnego „W Krainie Smaku). Zajmuje się organizowaniem wydarzeń kulinarnych, prowadzeniem kulinarnych warsztatów, redagowaniem kulinarnych wydawnictw, artykułów popularnonaukowych i przepisów.
Marek Bielski – twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” którego celem jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Selekcją produktów, ich oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz organizacje branżowe.