Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową

12 marca 2014, dodał: Dzi
Artykuł zewnętrzny

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 400 g makaronu lo mein lub innego w stylu azjatyckim
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki świeżego imbiru, startego na tarce
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1 szklanka pokrojonej w cienkie plasterki czerwonej papryki
  • 1 szklanka marchewki pokrojonej w zapałki
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki posiekanej dymki

Do podania:

  • posiekane listki kolendry
  • uprażone na suchej patelni i posiekane orzeszki ziemne

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
  2. W woku lub dużej patelni z grubym dnem, rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju, włóż czosnek, imbir i papryczkę chili, po czym smaż często mieszając przez 1-2 minuty, aż poczujesz intensywny aromat czosnku i imbiru.
  3. Dodaj polędwiczkę i smaż mieszając kolejne 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Przełóż zawartość patelni, najlepiej łyżką cedzakową, do małej miseczki.
  4. Do patelni wlej pozostałą łyżkę oleju, włóż paprykę, marchew i fasolkę i smaż mieszając przez 2-3 minuty, aż warzywa będą usmażone, ale wciąż chrupiące. Przełóż je łyżką cedzakową do miski z wieprzowiną.
  5. Następnie do patelni włóż ugotowany makaron i podsmaż go przez 1-2 minuty, tylko w celu odgrzania. Wmieszaj masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, ocet ryżowy i wodę, po czym smaż jeszcze przez minutę lub dwie, aż powstanie jednolity sos (dolej łyżkę lub dwie wody, jeżeli sos będzie zbyt gęsty).
  6. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj wieprzowinę z warzywami wraz z posiekaną dymką, po czym dokładnie wymieszaj tak by wszystko było równomiernie pokryte sosem. Wyłóż do miseczek i podawaj danie posypane kolendrą i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!

file1394649389



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz