Pikantny arbuz z twarogiem. Podawaj go tylko w ten sposób

31 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Sezon na polskie arbuzy zacznie się wraz z początkiem wakacji, jednak wsklepach dostęne są już te pyszne owoce z importu. Warto urozmaicić nasze menu ich pysznym, soczystym smakiem już teraz. Dziś zdradzamy ciekawy przepis, który będzie hitem nie tylko letnich imprez. To nietypowe połączenie smaków to okazja do eksperymentowania w kuchni. Zachęcamy do komponowania własnych dań z arbuzem w roli głównej.

Arbuzy kojarzą się głównie z dużą ilością wody, która w postaci soku wypływa z przekrojonego owocu. W nim mieści się jednak wiele witamin i minerałów, cennych z punktu widzenia naszego zdrowia. Pierwszą z nich jest witamina C o łatwo przyswajalnej strukturze, która podnosi naszą odporność, reguluje poziom glikemii i ciśnienie krwi. Wpływa też na dłuższe zachowanie młodości, regenerując wiele komórek naszego organizmu. Arbuz kryje w sobie także duże dawki witaminy A, odpowiedzialnej m.in. za piękną skórę, włosy i paznokcie. Dzięki likopenowi nasz organizm skutecznie walczy z wolnymi rodnikami i szkodliwym promieniowaniem słonecznym, a magnez i potas wzmacniają układ mięśniowy i poprawiają funkcje układu nerwowego.

arbuz

Tak przyrządzisz arbuza w wersji pikantnej

Tradycyjnie arbuz służ jako pyszny dodatek do deserów lub przekąska w wersji surowej. Tymczasem okazuje się, że jest stworzony także do dań z ostrą nutą bardziej egzotycznych przypraw. Zapewniamy, że schłodzony arbuz z dodatkiem białego sera zachwyci podniebienie wszystkich domowników i gości.

Składniki:

1 szklanka obranego i pokrojonego w dużą kostkę arbuza
10 dag twardego białego sera pokrojonego w kostkę
szczypta zielonej czubrycy
szczypta czarnuszki do dekoracji
szczypta soli
szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1: Schłodzić arbuz i biały ser.

Krok 2: Po kilku godzinach wyjąć je z lodówki i pokroić w drobną kostkę (ok. 1 cm).

Krok 3: Posypać całość przyprawami. Ułożyć na małych talerzykach lub w pucharkach.

To oryginalne danie pokazuje, jak wiele odsłon może mieć znany wszystkim owoc. Polecamy przygotowywanie go w cieplejsze dni wiosny, jako urozmaicenie naszego menu w okresie ozcekiwania na letni wysyp smacznych i słodkich owoców.