Naleśniki z mąki orkiszowej po meksykańsku
Naleśniki po góralsku, troszkę po meksykańsku
Naleśniki:
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki orkiszowej typ 450
- 50 g mąki pszennej typ 500
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
- Ok. 1 szklanki mleka
Farsz:
- 300 g piersi kurczaka
- Zielona część średniego pora
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1 puszka osączonej kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą
- 1 kostka mięsna Winiary
- 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
- 2 fioletowe słodkie papryki
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 2 łyżki klarowanego masła
- 100 g wędzonego oscypka
Z podanych składników przygotowujemy dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Oscypka kroimy na tyle plastrów, ile wyszło naleśników (z tych proporcji otrzymamy ok. 8 szt).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).
Piersi kurczaka drobno siekamy, pora myjemy i kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso wraz z porem i smażymy wszystko do momentu, aż por zacznie nabierać brązowego koloru. Dokładamy koncentrat, dokładnie mieszając smażymy przez 1 minutę, dosypujemy paprykę w proszku. Dolewamy zalewę z fasoli, wkruszamy kostkę mięsną i mieszamy, aż kawałeczki kostki się rozpuszczą. Następnie dorzucamy resztę składników i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na jak najmniejszym gazie (bez przykrycia), często mieszając.
Na talerzu układamy naleśnika, na nim porcję farszu, zakładamy naleśnika asymetrycznie (patrz zdjęcie), na wierzchu układamy plaster oscypka. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Smacznego!