Naleśniki z mąki orkiszowej po meksykańsku

17 listopada 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Naleśniki po góralsku, troszkę po meksykańsku

Naleśniki:

  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki orkiszowej typ 450
  • 50 g mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej
  • Ok. 1 szklanki mleka

Farsz:

  • 300 g piersi kurczaka
  • Zielona część średniego pora
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 puszka osączonej kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli z zalewą
  • 1 kostka mięsna Winiary
  • 2 łyżki przyprawy kuchni meksykańskiej
  • 2 fioletowe słodkie papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 100 g wędzonego oscypka

Z podanych składników przygotowujemy dość rzadkie ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Oscypka kroimy na tyle plastrów, ile wyszło naleśników (z tych proporcji otrzymamy ok. 8 szt).

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).

Piersi kurczaka drobno siekamy, pora myjemy i kroimy w krążki. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso wraz z porem i smażymy wszystko do momentu, aż por zacznie nabierać brązowego koloru. Dokładamy koncentrat, dokładnie mieszając smażymy przez 1 minutę, dosypujemy paprykę w proszku. Dolewamy zalewę z fasoli, wkruszamy kostkę mięsną i mieszamy, aż kawałeczki kostki się rozpuszczą. Następnie dorzucamy resztę składników i mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na jak najmniejszym gazie (bez przykrycia), często mieszając.

Na talerzu układamy naleśnika, na nim porcję farszu, zakładamy naleśnika asymetrycznie (patrz zdjęcie), na wierzchu układamy plaster oscypka. Wkładamy do piekarnika na 10 minut.

Smacznego!

file1258475650



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.