Pikantne szaszłyki

8 września 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 20 dag chudego boczku,
  • 1 cebula /10 dag,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła lub oleju,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich Prymat,
  • 1 łyżeczka curry Prymat,
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Prymat,
  • 40 dag pora /tylko białej części/

Przyrządzanie:

Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami.  Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z  masy mięsnej formować kulki   wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić  na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i piec na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.