50 dag mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego,
20 dag chudego boczku,
1 cebula /10 dag,
1 ząbek czosnku,
1 jajko,
2 łyżki masła lub oleju,
2 łyżki ziół prowansalskich Prymat,
1 łyżeczka curry Prymat,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Kucharek,
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego Prymat,
40 dag pora /tylko białej części/
Przyrządzanie:
Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i usmażyć na maśle. Cebulę z czosnkiem dodać do mięsa wraz z jajkiem i ziołami. Wyrobić mięso na jednolitą masę, dodać curry i oraz pieprz i ponownie wyrobić. Z masy mięsnej formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pory oczyścić z wierzchnich liści i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć ja na sitko, starannie opłukać na sitku i osączyć na papierowym ręczniku. Boczek pokroić w większą kostkę. Następnie por, mięso i boczek nawlekać przemiennie na metalowe szpikulce. Szaszłyki układać na ruszcie a lepiej na aluminiowej tacce i piec na grillu po 5-7 min z każdej strony Przed podaniem posypać pieprzem.