Pikantne spaghetti z kalafiorem
Składniki:
50 ml oliwy z oliwek
1 średni kalafior
3 ząbki czosnku
1 cebula
30 dag pomidorów
pół łyżeczki kolorowego pieprzu
duża łyżka natki pietruszki
sól
czarny pieprz
20 dag spaghetti
pół szklanki startego twardego sera (np. lekko pikantny pecorino)
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie smażyć podzielonego na różyczki kalafiora i zmiażdżony czosnek przez 20 min., mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć kolejne 10 min. Dodać pomidory i kolorowy pieprz. Dusić całość kilka minut aż zgęstnieje. Po zestawieniu patelni z ognia dodać pietruszkę, sól i pieprz czarny.
Ugotować makaron wg przepisu, odcedzić. Wyłożyć na talerze. Do sosu z kalafiorem dodać ser zostawiając trochę do dekoracji wierzchu, wymieszać i natychmiast podawać.