Pikantne placki ziemniaczane z serem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
ok.50 – 60 dkg.ziemniaków,
10 dkg.żółtego sera,
1-2 papryczki chili,
1 jajko,
1 łyżka mąki,
3/4 szklanki śmietany kremówki,
1 łyżka soku z limetki lub cytryny,
olej do smażenia,
sól i pieprz
wykonanie: : ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczki oczyścić z pestek i drobno posiekać. Ser też zetrzeć na grubych oczkach. Do ziemniaków dodać ser, chilii, jajko i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor. Śmietanę doprawić sokiem z limetki,solą i pieprzem. Placki podawać ze śmietaną.