Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej
Artykuł zewnętrzny
Aby przemycić trochę zdrowego jedzeniamojej rodzinie postanowiłam zrobić kotleciki-placuszkiz soczewicy i kaszy jaglanej. To był eksperyment, a smak głównie zależy od przypraw, my lubimy pikantny więc dodałam chili i curry.
- 1/3 szkl. czerwonej soczewicy i 1/3 szkl. kaszy jaglanej (w sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)
- 2 jajka
- 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 marchewki
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.).
Przecedzić przez sitko.
Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.).
Przecedzić przez sitko.
Ostudzoną masę przełożyć do miski, dodać jajka, olej, przyprawy według uznania (chili/ paprykę, pieprz, curry), płatki owsiane oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.Masa powinna być gęsta.
Kłaść łyżką na rozgrzanym oleju formując placki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je łopatką. Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.