Pikantne kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej

11 września 2013, dodał: Szybkie gotowanie
Artykuł zewnętrzny

Aby przemycić trochę zdrowego jedzeniamojej rodzinie postanowiłam zrobić kotleciki-placuszkiz soczewicy i kaszy jaglanej. To był eksperyment, a smak głównie zależy od przypraw, my lubimy pikantny więc dodałam chili i curry.

  • 1/3 szkl. czerwonej soczewicy i 1/3 szkl. kaszy jaglanej (w sumie wychodzi 2 szkl. po ugotowaniu)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki zmielonych płatków owsianych (lub płatków owsianych błyskawicznych)
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

Marchew zetrzeć na drobnej tarce.
Soczewicę i kaszę przepłukać wodą, wrzucić do 1,5 l. wrzątku razem z marchewką. Dodać koncentrat pomidorowy, odrobinę curry, sól, paprykę i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 30 min.).
Przecedzić przez sitko.
Ostudzoną masę przełożyć do miski, dodać jajka, olej, przyprawy według uznania (chili/ paprykę, pieprz, curry), płatki owsiane oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.Masa powinna być gęsta.

Kłaść łyżką na rozgrzanym oleju formując placki (lub ręcznie formując kotleciki). Smażyć do mocnego zarumienienia z dwóch stron, obracając je łopatką. Podawać cieple z dowolną surówką lub sosem.

file1378907655