Pikantne keksiki owocowe
Składniki dla 6 porcji:
2 szklanki suszonej żurawiny
2 szklanki rodzynek sułtańskich
2 szklanki posiekanych suszonych moreli
2 szklanki suszonych wiśni
1 szklanka siekanych suszonych fig, śliwek lub daktyli
1 szklanka soku pomarańczowego
1 szklanka soku jabłkowego
340 g miękkiego masła lub margaryny
1¾ szklanki cukru
6 jajek
2 łyżki sosu TABASCO® Original Red
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3¼ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka posiekanych prażonych orzechów włoskich
1/3 szklanki roztopionej konfitury morelowej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
W dużej misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, morele, wiśnie i figi. W rondelku podgrzej sok owocowy i jabłkowy, doprowadzając do wrzenia. Mieszanką soków zalej w misce owoce do nasiąknięcia, od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie wysmaruj tłuszczem i posyp mąką sześć foremek na keks (o pojemności 2 szklanek). Za pomocą miksera ustawionego na wysokie obroty ubij w dużej misce masło i cukier do powstania lekkiej i puszystej masy. Dodaj jajka, sos TABASCO® i wanilię.
W średniej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodaj do masy maślanej. Ubijaj na niskich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Wmieszaj orzechy i owoce. Łyżką rozłóż masę równo do foremek. Piecz przez 35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie po wyjęciu czysta.
Studź keksiki w foremkach przez 10 minut. Wyjmij z foremek i całkowicie wystudź. Możesz posmarować wierzch keksików roztopioną konfiturą morelową.