Pikantna tortilla

20 września 2013, dodał: Kalinka01
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:35 dag mąki kukurydzianej,
szczypta soli,
1/3 czosnku w kostce,
łyżka oliwy.

Farsz:
70 dag mieszanego mięsa mielonego,
puszka kukurydzy,
puszka czerwonej fasoli,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1/2 czerwonej papryczki chilli,
mała puszka przecieru pomidorowego,
2 łyżki pikantnego ketchupu,
sól,
pieprz,
2 szczypty przyprawy do dań meksykańskich,
olej.

Przygotowanie

Ciasto:
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnkiem. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.

Farsz:
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć ok. 4 min. Dodać przecier, osączoną kukurydzę i fasolę oraz posiekaną papryczkę chilli. Dolać troszkę gorącej wody i dusić ok. 15 min na małym ogniu, często mieszając. Doprawić do smaku. Nakładać na gorące tortille, zawijać w rulon.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...