Pikantna tarta ziemniaczana
Składniki:
30 dag mąki
15 dag masła
3 jajka
50 dag ziemniaków
cebula
20 dag rokpola
200 ml śmietany 12%
mały słoik suszonych pomidorów w oleju
2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek, bazylia, majeranek, tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Przesiana mąkę posiekać z masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz szczyptę soli. Składniki zarobić nożem i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut. Ziemniaki ugotować na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać z osączonymi oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z zalewy. Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami, ziołami i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 45-50 min