Pikantna tarta ziemniaczana

15 listopada 2010, dodał: Fima
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

30 dag mąki

15 dag masła

3 jajka

50 dag ziemniaków

cebula

20 dag rokpola

200 ml śmietany 12%

mały słoik suszonych pomidorów w oleju

2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki marynowanych oliwek bez pestek, bazylia, majeranek, tymianek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Przesiana mąkę posiekać z masłem. Wbić jajko, dodać 2-3 łyżki śmietany oraz szczyptę soli. Składniki zarobić nożem i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i chłodzić 30 minut. Ziemniaki ugotować na półtwardo, obrać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać z osączonymi oliwkami. Rokpol pokroić w plasterki. Połówki suszonych pomidorów osączyć z zalewy. Dno i boki tortownicy wylepić ciastem. Układać warstwy ziemniaków, przekładając je rokpolem i suszonymi pomidorami. Każdą warstwę posypać cebulą z oliwkami, ziołami i pieprzem. Śmietanę roztrzepać z jajkami, zalać wierzch tarty. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 45-50 min